Προσκύνημα στον Άγιο Παΐσιο στη Σουρωτή

 

Κατά τη παραμονή σας στη Θεσσαλονίκη αξίζει να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, η οποία είναι γνωστή καθώς εκεί βρίσκεται ο τάφος του νεοφανούς Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα, την Κύπρο και όλον τον κόσμο έρχονται να προσκυνήσουν τόσο τον τάφο του Αγίου Παϊσίου όσο και τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου και να θαυμάσουν μια από τις ομορφότερες μονές της Ελλάδος. Στο μοναστήρι ζουν 60 περίπου μοναχές και υπάρχει έκθεση με βιβλία και άλλα χριστιανικά αντικείμενα που μπορείτε να προμηθευτείτε.

Προσοχή στην ενδυμασία σας, γιατί, αν δεν ανταποκρίνεται στην τάξη της μονής, δε μπορείτε να περάσετε μέσα στον χώρο του μοναστηριού.

Αν έχετε χρόνο μπορείτε να επισκεφτείτε, μετά το προσκύνημα, το “Καφεγλυκοπωλείο”, του γυναικείου συνεταιρισμού του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο του χωριού, με θέα τον Όλυμπο. Μπορείτε να απολαύσετε καφέ στη χόβολη, γλυκό του κουταλιού γεμάτο αρώματα, πίτα με αυθεντική συνταγή ή γαλακτομπούρεκο, πίτα Περέκ, πίτες, ραβανί κα

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων υψηλής ποιότητας, πίτες,  περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα, ποντιακά προϊόντα όπως συρόν, ιβριστό, χυλοπίτες, τραχανά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής.

Recommended Posts