Διάρκεια 4 ώρες

Ξεναγός κατόπιν συνεννόησης με επιπλέον χρέωση

Θεσσαλονίκη, η πόλη με τα  περισσότερα επίθετα στην Ελλάδα: κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, βαλκάνια, συμπρωτεύουσα, πολυπολιτισμική και φτωχομάνα γιατί δέχτηκε στην αγκαλιά της ανά τους αιώνες διάφορα μεταναστευτικά ρεύματα,  Νύμφη του Θερμαϊκού,  ερωτική πόλη,  πρωτεύουσα της Ελληνικής γαστρονομίας, παγκόσμια “city break” προορισμός.

Ιδρύθηκε το 316/315 π.Χ. (πριν από 2.335 περίπου χρόνια) από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του Θεσσαλονίκης, κόρης του Φίλιππου του Β’ και αδελφής του Μέγα Αλέξανδρου. Τη λαμπρή διαχρονική παρουσία της μαρτυρούν οι βυζαντινοί ναοί με τα μονδικά ψηφιδωτά, η αγορά, τα ανάκτορα, ο ιππόδρομος, οι βασιλικές, τα κάστρα, τα λουτρά, τα τεμένη, τα art deco κτήρια της. Μια πανέμορφη πόλη στην οποία αναμοιγνύονται παράδοση και σύγχρονη ιστορία. Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να απολαύσετε στην ξενάγησή σας στη Θεσσαλονίκη είναι τα παρακάτω:

 

 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Η πλατεία Αριστοτέλους ταυτίζεται με τον μεγαλύτερο ενιαίο υπαίθριο χώρο στο κέντρο της πόλης και αποτελεί συνδετικό κρίκο της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης με την σύγχρονη μορφή της. Η ιστορική της σπουδαιότητα απορρέει από την ανάδειξη της σε κεντρικό σημείο κατά τον ανασχεδιασμό της πόλης από τον δημιουργό της πλατείας Αριστοτέλους,τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ernest Hébrard, μετά την πυρκαγιά του 1917.

 

ΑΨΙΔΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ (ΚΑΜΑΡΑ), ΡΟΤΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΓΑΛΕΡΙΟΥ

Η ανέγερση των ανακτόρων πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ από τον Γαλέριο Βαλέριο Μαξιμιανό, έναν από τους τέσσερις αυτοκράτορες που διοικούσαν την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια της Τετραρχίας. Το Γαλεριανό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη αποτελούσαν τα εξής κτίσματα : το κυρίως Ανάκτορο, το Οκτάγωνο, ο Ιππόδρομος, η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και η Ροτόντα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ότι έχει απομείνει από το ανάκτορο περπατώντας την οδό Δημητρίου Γούναρη αφού ο χώρος λειτουργεί σαν υπαίθριο μουσείο χωρίς εισιτήριο.

Η Αψίδα του Γαλερίου, ένα θριαμβικό τόξο που κατασκευάστηκε λίγο πριν το 305 μ.Χ για να τιμηθεί ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γαλέριος, ύστερα από την οριστική νίκη του κατά των Περσών, γνωστή στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ως Καμάρα, είναι μαζί με την Ροτόντα τα πλέον σημαντικά απομεινάρια του ανακτορικού συγκροτήματος και αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η Ροτόντα είναι πλέον ανοιχτή για το κοινό και λειτουργεί ως Μουσείο. Η Ροτόντα είναι γνωστή ως ναός του Αγίου Γεωργίου και τα εξαιρετικά ψηφιδωτά στο εσωτερικό του ναού που διασώζονται έως σήμερα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο της και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε όλες τις εκκλησίες σε αυτή την πόλη. Αρχικά χτίστηκε το 313 μ.Χ. επάνω σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό σαν ένα μικρό παρεκκλήσι.

Διαθέτει κατακόμβες κάτω από το έδαφος, μεταξύ των οποίων είναι και η αίθουσα των φυλακών του Αγίου Δημητρίου. 

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΣΤΡΑ

Τα τείχη Θεσσαλονίκης αποτελούσαν την οχύρωση της βυζαντινής πόλης και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία από αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική άποψη. Τα όρια των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης συνέπιπταν με εκείνα των ρωμαϊκών.

Τα τείχη είχαν τετράγωνη κάτοψη (σχήμα τραπεζίου) και ύψος 10-12 μ. και το βόρειο τμήμα τους ενωνόταν με τα τείχη της Ακρόπολης Θεσσαλονίκης. Σήμερα σώζονται μόνο 3 χιλιόμετρα.

Το κύριο τείχος Θεσσαλονίκης ήταν διπλό και ενισχυμένο κατά διαστήματα με πύργους και πύλες στις πιο πεδινές περιοχές.Σήμερα σώζονται περίπου 60 πύργοι. Όλοι έχουν τετράγωνη διατομή εκτός από τον Λευκό Πύργο και το πύργο Τριγωνίου. Αυτοί οι δύο θεωρείται ότι χτίσθηκαν πάνω σε παλαιότερους πύργους κατά τον 15ο αιώνα. 

Ο οδηγός μπορεί να σας οδηγήσει να επισκεφθείτε τα βασικά αξιοθέατα της πόλης και αν επιθυμείτε να έχετε καλύτερη ενημέρωση μπορείτε να ζητήσετε να υπάρχει και ξεναγός στο αυτοκίνητο (υπάρχει επιπλέον χρέωση γι΄ αυτήν την υπηρεσία)

 

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έχει χαρακτηριστεί ως Λιμένας Διεθνούς Ενδιαφέροντος και ένας από τους πέντε ελληνικούς λιμένες που ανήκει στο Κεντρικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς.

Το 1870 κατεδαφίσθηκε το παραλιακό τείχος της πόλης και το 1876 κατασκευάσθηκε η προκυμαία της σημερινής παλιάς παραλίας. Έως το 1912 ολοκληρώνεται και η κατασκευή του κτιρίου των Τελωνείων, έργο σχεδιασμένο από τον λεβαντίνο αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury και κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Ο επιβατικός σταθμός «Μακεδονία», ο οποίος λειτουργεί 24ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, στεγάζεται σε ισόγειο τμήμα αυτού του νεοκλασικού κτιρίου στην είσοδο του λιμένος και εξυπηρετεί τους επιβάτες των επιβατικών-οχηματαγωγών πλοίων, ιπταμένων δελφινιών και κρουαζιεροπλοίων.

Recommended Posts